Saturday, March 26, 2011

"Salam" SMS Yang Salah

Assalamu'alaikum,

Posted 2 months, 2 weeks ago at 7:22 pm.
Add a commentcs-0006-20-islamic-khat-assalamualaikum_small

Buat renungan teman teman..
SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN “SALAM”? apakah maksud disebaliknya?? Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:”Salam (selamat
tinggal
)”.Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yang buruk). (QS. 43:89)
Lebih baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM or
ASSALAMU'ALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH…Ilmu utk dikongsi bersama. 

Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.
Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Wa'alaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”
Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamu'alaikum” dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.Jawab salam yang betul ialah ;
“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;”WAALAI KUM SALAM”Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata “Kirim salam, assalamualaikum pada Rafie ye” contoh lerr… Dan bukannya : “Kirim salam kat Rafie yer”Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer”.Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan! Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan”A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan”Assalamualaikum”.Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform”A’kum”dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘dalam Bahasa Ibrani.
Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum”, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum”.Jangan guna “Bye” kerana”Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud”Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana”A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.Jangan guna “Semekom”kerana”Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan” As Salam” sebagai singkatan bagi”Assalammualaikum.” Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..
Sekian, semoga ada manfaatnya..
dipetik dari kiriman  email  teman…

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...