Thursday, January 27, 2011

Nostalgia -Si Ibu Muda dengan Budak Rambut Terpacak

Assalamu'alaikum,

Madre Amor baru balik dari Klinik.Maklum sajalah bila dah mencecah usia emas nak tak nak kenalah rajin-rajin  buat date dengan doktor. Tapi itulah, bila berurusan dengan klinik kerajaan ni faham-faham sajalah memang membosankan. Pesakit yang perlukan rawatan memang terlalu ramai sedangkan doktornya kurang.

Oooopss..Madre sebenarnya bukan nak cerita pasal kekurangan doktor. Hari ini dalam bosan-bosan menunggu giliran, Madre terhibur juga melihat gelagat seorang kanak-kanak comel rambut terpacak. Bukan apa, Madre teringat masa zaman kanak-kanak dulu  style rambut macam ni juga menjadi kegemaran adik Madre yang paling kecil dan satu-satunya adik lelaki kesayangan kami bertiga yang kesemuanya perempuan belaka.
Emak Madre pula memanglah manjakan dia berlebih-lebihan sampaikan rambut terpacaknya tu tidak boleh disentuh langsung... boleh jadi perang besar, gaduh kakak-kakak dengan adik kecil.
Masa dulu-dulu manalah ada jel untuk buat rambut terpacak macam tu, yang ada  itulah minyak rambut cap 3A,...fuhh!! kalau dah dilumurkan kerambut adik Madre, lalat pun tak berani hinggap.
Berbalik cerita mengenai budak rambut terpacak tadi, Madre rasa kesian sangat terutama pada emaknya. Dalam usia yang masih muda begitu  terpaksa menggendong anak kecil seorang diri untuk mendapatkan rawatan. Kemana perginya sisuami?, sampai pula hatinya membiarkan isteri dengan tiga orang anak yang tengah lasak macam tu, isyy! entahlah...Madre malas nak campur hal rumahtangga orang.. Tapi, "Berapa berat mata memandang, berat lagi bahu memikul".
Bila dah berumahtangga,tanggungjawab suami semakin berat.Kalau benih subur macam padi Malinja (pinjam dialog Tan Sri P.Ramli dalam cerita Masam-masam manis) haaahhh..bilangan anak bertambah setiap tahun. Itu  belum lagi nak cerita pasal macam mana nak cari duit untuk beli susu, lampin pakai buang,  makanan, keperluan harian anak-anak..gedebak-gedebuk...gaji RM 3,000.00 sebulan pun masih tidak mencukupi. Nak bayar ansuran kenderaan, maintenance lagi, minyak, tol.... Mana lagi nak bayar sewa rumah, bil api,air, broadband???....hahaha!! Lebih-lebih  menderita kalau pendapatan kecil tak sampai RM 1000.00.
Madre suka nak ingatkan kepada anak-anak yang masih berpeluang untuk meningkatkan taraf hidup, banyak-banyakkan bersabar. Belajarlah sehingga berjaya untuk memantapkan ekonomi diri dan keluarga yang akan dibina supaya berbahagia di dunia dan di akhirat sana.
Jangan pulak bila dah mengharung kesempitan hidup, ada yang buat-buat lupa yang diri dah jadi suami,  lalu senang2 je nak cabut lari ........balik ke rumah ibu-bapa sendiri???....Apa nak jadi? Nak jadi camni ke?? aiiyooo...tertidur kat kerusi sampai tak menyadarkan diri, zzzzzzzzzzzzzzzz
Gambar sekadar hiasan / "kiasan"??

**Madre sangat tertarik hati bila baca comment  dj Radio IKIM tentang sikap kebanyakan suami masa kini. Fenomina suami mengabaikan kebajikan isteri boleh disaksikan dimana-mana. Jom kita baca comment Ustaz Zamri.....


1 comment:

MiZ Rayy said...

Untungnya dpt suami mcm tu....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...