Sunday, September 25, 2011

Aku Semakin Mengerti


Ingin ku tulis bait2 kata  dgn air mata dari hati yg terluka
namun cukuplah dgn  limpahan rahmat kasih sayang Mu Allah
cukuplah.....
kini aku semakin mengerti
bahawa  KAU MAHA MENGASIHI


Sungguh, jika kita memandang ujian sebagai suatu bentuk in process control, maka insya Allah akan memberikan quality assurance atau jaminan kualiti diri yang lebih mampan daripada memilih untuk melarikan diri dari ujian-ujian itu. Melarikan diri dari ujian-ujian, sama dengan membuang kesempatan untuk naik kelas ke tingkat yang lebih berkualiti. Selain itu, jika kita berjaya melarikan diri dari suatu ujian, pasti  akan bertemu dengan ujian-ujian lain sama ada yang serupa atau dengan tingkat yang sama, sehingga kita berhasil lulus dari ujian tersebut.


Allah berfirman:
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "
"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "
"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "
"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "
"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "
"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"


"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan.
Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bila2 pun ia perlukan"Kau tahu:

"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hati (tempat dimana cinta itu ada)"(
by Noor Nazura )

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...