ayam-buta-3-ari-x-mati
KAMPUNG PAUH BUTUT – Sebuah keluarga dekat sini gempar apabila ayam betina yang disembelih, tidak mati sejak tiga hari lalu.


Zawiyah Hamat, 57, berkata, petang Jumaat lalu, anaknya, Ahmad Ridhuan Mat Junuh, 33, menyembelih ayam tersebut untuk dimasaknya.


Namun, selepas disembelih, ia bangun dan berlari sehingga malam dan memanjat pokok seperti biasa.


“Ayam betina itu buta sebelah kiri dan sering menjadi mangsa buli ayam lain sehinggakan dia tidak dapat makan apabila bersama kumpulan ayam lain dan terpaksa naik ke rumah untuk makan nasi kucing,” 
Selepas di sembelih pada Jumaat, keesokan harinya ia masih belum mati dan di atas saranan seorang jiran, ayam itu disembelih sekali lagi pada bahagian atas lehernya.Namun, katanya, sembelihan kali kedua itu juga tidak mematikan ayam tersebut walaupun lehernya cuma tinggal sedikit setelah semua urat halkum dan merih putus.


“Makcik pun tidak tahu apa lagi yang harus dilakukan kerana ia masih belum mati. Makcik sedih melihatnya begitu. Diberi air, ia minum tetapi keluar semula kerana urat halkumnya sudah putus.


Makcik bercadang menyuruh anak membawanya ke Pejabat Veterinar untuk melihat apa yg boleh dilakukan untuk ayam ini. Apabila terjadi begini, kami tidak lagi berhasrat untuk memakannya walaupun ia mati nanti,” katanya.


Beliau berkata, kejadian sedemikian tidak pernah berlaku dalam keluarganya dan mungkin ALLAH SWT hendak menguji keluarganya.


Anaknya, Ahmad Ridhuan yang menyembelih ayam tersebut adalah seorang guru agama yang sering mengajar anak didiknya menyembelih ternakan, tetapi tidak pernah mengalami keadaan sedemikian.


Isnin, 21 November 2011

Ayam Sakti,Biar Disembelih Tetap Hidup

Empat Hari Disembelih, Ayam Jago Tulus Tetap Hidup
Ayam Jago milik Tulus (Gambar: Mukhtar)

JOMBANG - Seekor ayam jago milik Tulus Widodo (42) warga di Jombang, Jawa Timur tetap hidup meskipun sudah disembelih lehernya empat hari lalu. Kabar ini pun menggegarkan warga Desa Kebontemu, Kecamatan Peterongan, Jombang. Berbeza dengan ayam pada umumnya, ayam jago milik Tulus ini disebut sakti. Meski sudah disembelih empat hari lalu, namum sampai kemarin siang ayam tersebut masih hidup.

Padahal Tulus mengaku sudah menyembelih leher si ayam hingga tiga kali. Bila diberi minum, air yang masuk dari mulut si ayam langsung keluar lagi dari lehernya yang sudah terpotong. Menurut Tulus, ayam jago ini dibeli dari pasar tempatan seminggu lalu. Ayam ini rencananya akan dimakan untuk acara khitanan puteranya Dimas Eko Prasetyo. Namun saat disembelih dan diletakkan ke tanah, ayam ini terus kembali berdiri tegak. Penasaran, Tulus pun kembali menyembelih leher ayam tersebut.

Namun, ayam ini tetap saja hidup dan masih boleh berjalan. Upaya yang sama dilakukan Tulus untuk kali ketiga dengan hasil yang sama. Merasa ada yang tidak kena, Tulus memutuskan menyembelih ayam lain dan membiarkan ayam jagonya tetap hidup. Sementara Dinas Peternakan Jombang membantah bila ayam jago milik Tulus merupakan ayam sakti.

Menurut Kepala Dinas Peternakan Jombang, Sukoco, ayam tersebut tidak mati kerana cara menyembelihnya yang tidak benar. Akibatnya, venajogolaris atau saluran darah yang letaknya berhimpitan dengan jalan nafas dan saluran makanan tidak terpotong. Jika saluran darah putus, Sukoco memastikan ayam tersebut akan mati. Selain itu, 
APA PUN YANG TERJADI ADALAH DENGAN KEHENDAK ALLAH.
[Al Baqarah:117]
Allah Pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendak sesuatu, maka Dia hanya mengatakan kepadanya: "Jadilah!" Lalu jadilah ia."

[An Nahl:40]
Sesungguhnya perkataan Kami terhadap sesuatu apabila Kami menghendakinya, Kami hanya mengatakan kepadanya: "kun (jadilah)", maka jadilah ia".

[Yaasiin:82]
Sesungguhnya keadaan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: "Jadilah!" maka terjadilah ia".

[Al An'aam:73]
Dan Dialah yang menciptakan langit dan bumi dengan benar. Dan benarlah perkataan-Nya di waktu Dia mengatakan: "Jadilah, lalu terjadilah", dan di tangan-Nyalah segala kekuasaan di waktu sangkakala ditiup. Dia mengetahui yang ghaib dan yang nampak. Dan Dialah Yang Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui

[Al Mu'min:68]
Dia-lah yang menghidupkan dan mematikan, maka apabila Dia menetapkan sesuatu urusan, Dia hanya bekata kepadanya: "Jadilah", maka jadilah ia".

[Maryam:35]
Tidak layak bagi Allah mempunyai anak, Maha Suci Dia. Apabila Dia telah menetapkan sesuatu, maka Dia hanya berkata kepadanya: "Jadilah", maka jadilah ia".

[Ali 'Imran:47]
Maryam berkata: "Ya Tuhanku, betapa mungkin aku mempunyai anak, padahal aku belum pernah disentuh oleh seorang laki-lakipun." Allah berfirman (dengan perantaraan Jibril): "Demikianlah Allah menciptakan apa yang dikehendaki-Nya. Apabila Allah berkehendak menetapkan sesuatu, maka Allah hanya cukup berkata kepadanya: "Jadilah", lalu jadilah dia.

[Ali 'Imran:59]
Sesungguhnya misal (penciptaan) Isa di sisi AllAh, adalah seperti (penciptaan) Adam. Allah menciptakan Adam dari tanah, kemudian Allah berfirman kepadanya:"Jadilah", maka jadilah dia.