Wednesday, October 2, 2013

Bahaya Panadol

Tak kira lah ‘panadol tiruan’ atau ‘panadol tulen’ sebenarnya panadol amat merbahaya dan mengancam kesihatan.

(sumber)

Kenapa panadol berbahaya? Panadol@ paracetamol atau nama saintifiknye acetaminophen merupakan salah satu painkiller utama yang sering diambil untuk menghilangkan sakit. Panadol dikira efektif dan lain dari painkiller yang lain (ponstan, aspirin) kerana ia bertindak terus ke saraf tunjang untuk menghilangkan rasa sakit. Panadol dikatakan lebih berbahaya dari penyalahgunaan steroid adalah kerana panadol mudah didapati serta dijual di merata tempat.

Maka, kebanyakan orang yang ingin membunuh diri memilih panadol disebabkan faktor ini. Panadol@ paracetamol berbahaya jika diambil selalu, ataupun diambil sekaligus. Had atau limit bagi seseorang dalam masa 24 jam untuk menyebabkan ketoksikan hati adalah 7.5 g (atau = 13 biji ). Pengambilan yang kerap boleh menyebabkan kerosakan hati yang teruk.
sudah dijelaskan oleh para doktor bahawa sakit kepala, hal itu disebabkan oleh ketidakseimbangan elektron/ion di otak. Sebagai solusi alternatif untuk menangani masalah ini mereka menyarankan untuk membeli 1 atau 2 botol minuman isotonic dan mencampurnya dengan air dengan perbandingan 1:1 atau 1:2 (1 gelas isotonik dicampur 1 atau 2 gelas air)
Atau kaedah lainnya adalah merendam dengan air hangat kaki anda sehingga menurunkan tekanan darah dari kepala.
(Info dari )

Apa akan terjadi jika diambil melebih daripada dos sepatutnya?(sumber)
Kegagalan hati (hepatotoxicity) yang boleh membawa maut. Ini bukan perkara main-main kerana pada awal tahun ini di negara kita sahaja sudah dikejutkan dengan kematian seorang pelajar perempuan di utara tanah air yang overdose Panadol. Buat mereka yang mengambil minuman beralkohol secara kerap atau mengidap penyakit berkaitan dengan hati, hanya dengan 2 tablet sahaja sebenarnya sudah cukup untuk membunuh anda serta merta.
Menurut laporan daripada “The Medical Journal of Australia“, mereka yang tidak cukup makan (ambil panadol dengan perut kosong), minum terlalu banyak minuman beralkohol dan sedang mengambil preskripsi ubat tertentu adalah cenderung untuk menerima kesan toksik daripada Paracetamol. Malah, mereka yang mengalami sakit buah pinggang, jantung dan paru-paru juga tidak terkecuali berisiko menerima kesan toksik yang sama.
Selain itu, kajian awal juga telah menunjukkan mengambil Paracetamol sekurang-kurangnya 4 hari seminggu selama 4 tahun berisiko untuk membawa beberapa jenis kanser darah. Kanser-kanser ini termasuklah myeloid neoplasms, non-Hodgkin lymphomas dan gangguan plasma sel.
Kesimpulannya?
Kebanyakkan ahli farmasi dan para doktor masih merumuskan Paracetamoladalah selamat untuk di ambil dalam dos yang betul, dan dalam tempoh tertentu sahaja. Jangan jadikan Paracetamol/Panadol sebagai gula-gula yang boleh dikulum dan ditelan setiap hari, meskipun penjualannya di Malaysia adalah sedikit longgar, tidak bermaksud cara pengambilannya juga adalah longgar. Mengambil Paracetamol/Panadol dalam kuantiti yang melebihi daripada yang disyorkan adalah satu perkara yang AMAT SERIUS! Maut jawabnya, maut!Sekiranya anda rasa sakit yang dialami itu masih belum lega meskipun sudah mengambil Paracetamol dalam cara yang ditetapkan, jangalah memandai-mandai menambah dos sesuka hati mengikut citarasa anda, sebaliknya berjumpalah dengan doktor dan dapatkan khidmat nasihat daripada mereka. Ingatlah, Panadol dicipta bukan untuk merawat, tetapi untuk melegakan.
Sumber rujukan sampingan:http://www.pharmweb.net/pwmirror/pwy/paracetamol/pharmwebpic3.html

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...